TOPRAKTA RADON - TORON ÖLÇÜMLERİ
Radon gazı büyük toprakta doğal radyoaktif radon şeklinde bulunmaktadır. yer altı sularına ve akarsulara karışmakta ve aynı zamanda topraktaki çatlak ve porlardan sızabilmektedir.Topraktan radon salınımı toprağın geçirgenliği, durumu, meteorolojik koşullar ve bölgenin yüksekliği ile ilişkilidir. Bunun yanında yeraltı suları, doğal gazlar, kömür ve okyanuslarda ufak bir miktarda radon gazı salınımı yapmaktadır. Ayrıca deprem, toprak kayması, volkan gibi tektonik aktivitelerde de radon salınımı meydana gelir.
Radon gazının ölçümü radon gazından çıkan alfa parçacıklarının sayımına bağlı olarak gerçekleştir.
TOPRAKTA KARBONDİOKSİT ÖLÇÜMÜ
Karbondioksitin genel özellikleri
Karbondioksit; kimyasal formülü CO2 olan, tatsız, renksiz, kokusuz, yanmayan ve zayıf asit özelliği olan bir gazdır. Havadan 1.53 kat daha ağırdır. Zehirli olmamakla birlikte, havada %30 oranında bulunduğunda solunumu tıkama özelliği göstermektedir. Atmosferdeki karbondioksit miktarı %0.03 kadardır. Karbondioksit üretimi, doğal yeraltı çıkışlarından ve kimyasal yöntemlerle fabrikalarda yapılmaktadır. Karbondioksit, yüksek basınç ve sıcaklıklarda sıvılaştırılıp katılaştırılabilir. (Ayaz, 2003).
Akışkan içerisindeki yoğunlaşmayan gaz oranının hesaplanabilmesi için gaz oranı ölçümleri yapılmaktadır. Genel olarak yoğunlaşmayan gazların %99’a yakın bölümünü CO2 gazı olduğundan gaz oranı hesaplamalarında yoğunlaşmayan gazların tamamı CO2 varsayılır.